Cum sa construiesti un site in 5 minute cu WordPress

În urmă cu câțiva ani, activitatea de creare site web aparținea doar celor cu studii în domeniu sau cu experiență. Însă, din fericire, acele vremuri au trecut. Astăzi, există numeroase platforme și instrumente, atât gratuite cât și contra cost, care sunt la îndemâna oricui dorește să își creeze propriul site.

Odată cu apariţia platformei WordPress, procesul s-a democratizat şi, practic, oricine cu minime abilităţi online poate crea un site web.

Ce este WordPress?

WordPress este una dintre cele mai populare platforme CMS (Content Management System) din întreaga lume. Rolul ei este să te ajute să creezi un site web rapid dar și să publici cu ușurință conținut pe site-ul tău.

Pentru a rula pe internet, platforma WordPress trebuie instalată pe server-ul care va găzdui site-ul tău. De acest lucru se ocupă furnizorul tău de găzduire web, procesul instalării fiind extrem de simplu şi rapid. Odată instalată, te poţi loga pe platforma WordPress pentru a adăuga tema pe care o dorești, împreună cu texte, fotografii, video şi orice alt tip de conţinut.

Partea frumoasă în procesul de creare site web în WordPress este că ai la dispoziţie o multitudine de „template-uri” („șabloane”) dintre care poţi alege şi care se pot schimba după bunul tău plac şi în funcţie de nevoile tale. Cu un singur click. De asemenea, poţi adăuga tot felul de „plugin-uri” („extensii”), în funcție de ce ai nevoie. Partea și mai frumoasă? Nu e nevoie să te rezumi la aceste șabloane! Dacă dorești, poți apela la un programator și îți va crea un design 100% custom, conform nevoilor tale. Singura diferență față de un site realizat în întregime de la zero va fi că panoul de administrare va fi cel al platformei WordPress.

Aşadar, după alegerea domeniului şi hosting-ului, iată-ne în punctul cel mai important: crearea site-ului web. Şi nu-i loc de emoţii! În ziua de azi, chiar nu ai nevoie de cunoștinţe de programare ori web design pentru a crea un site web. Doar de WordPress. Te vei convinge de asta, mai jos.

Înainte de a ajunge la partea unde să te poţi juca cu diverse teme, fonturi şi culori, trebuie să instalezi WordPress, iar pentru asta ai la îndemână două modalităţi: una manuală şi una semi-automată.

Pentru că faci primii paşi în lumea acestei platforme, cel mai indicat pentru tine este varianta instalării semi-automate. Aceasta se face prin intermediul cPanel – interfaţa care administrează contul de găzduire. Iată etapele (care îţi vor lua mai puţin de 1 minut):

– click pe pictograma WordPress Installer (din zona numită Softaculous Apps Installer);

– alege domeniul unde urmează să instalezi site-ul;

– configurează user, parolă etc;

– click pe Install.

Odată finalizat procesul instalării, vei avea în faţă varianta basic a site-ului tău WordPress. De aici încolo începe partea frumoasă a creării site-ului web, pentru că de acum poţi începe personalizarea acestuia. Ai la dispoziţie pentru asta o mulţime de teme şi plugin-uri.

Personalizarea site-ului se realizează prin panoul de administrare WordPress, pe care îl poţi accesa adăugând adresei tale web secvenţa „/wp-admin” (www.numesite.ro/wp-admin).

Instalează plugin-uri

Acestea sunt practic nişte module care adăugă caracteristici şi funcţionalităţi suplimentare site-ului tău (formulare de contact, cos de cumpărături, galerii foto, optimizare SEO, newsletter etc). Sunt peste 25.000 de plugin-uri, aşa că ai de unde alege.

Optimizează-ți site-ul WordPress

Dacă ai ajuns la acest punct în procesul de creare site web WordPress, atunci cu siguranță ai nevoie de cunoștințe de SEO ca să mergi mai departe. Optimizarea pentru motoarele de căutare înseamnă, în primul rând, strategie de conținut. De aceea, trebuie să cunoști detaliile de bază despre această strategie, să afli ce metode poți implementa ca să fie totul cât mai natural, fără să riști penalizări cu site-ul tău.

Creează un blog

Acest pas este opțional, însă te va ajuta cu siguranță, dacă vrei să îți crești traficul organic și să îți educi publicul țintă.

Menținerea site-ului actualizat

Şi acum, bravo, tocmai ai reuşit să îţi creezi propriul site în WordPress! Iar dacă sunt anumite lucruri pe care vei dori să le modifici pe parcurs, o poţi face foarte uşor tot din panoul de control.

Cu toate acestea, deși partea cea mai importantă din munca ta a trecut, eforturile tale nu se opresc aici. Dacă ai un site, trebuie să îl menții mereu actualizat, atât la nivel de informații, cât și la nivel tehnic.

De asemenea, dacă ai orice întrebări despre pașii de mai sus sau dacă ai nevoie de ajutor, scrie-mi în secțiunea de comentarii de mai jos sau contactează echipa Center IT-Host și te vom ajuta cu mare plăcere.

Leave a Reply

Solicita Oferta Personalizata

Acest site foloseste cookie-uri pentru a imbunatati experienta ta de navigare